Посната сарма со печурки е вистинско вкусно задоволство богато со ориз, печурки и арома на кисела зелка. Овој посен рецепт нуди неодолива симфонија на вкусови, совршена за сите љубители на посната кујна.
<b>Потребни состојки:</b>
<b>Начин на приготвување: </b>Измијте ги листовите од кисела зелка и оставете ги да се исцедат. Во сад измијте го оризот и процедете го. Во тенџере загрејте 2 шолји вода и додајте го оризот. Гответе додека не ја впие целата вода и не стане мек. Тргнете од оган и оставете да се излади. Во друго тенџере загрејте го маслиновото масло на средна топлина. Додадете ги кромидот и лукот и пржете додека не станат стаклести. Варете ги додека не омекнат и не испуштат течност.
Во тавата со печурките додадете ги пасираните домати, ориганото, сол и бибер. Гответе неколку минути додека сите состојки добро не се соединат. Во сад измешајте го сварениот ориз со подготвениот фил од печурки. Добро измешајте да се соединат сите состојки. На секој лист кисела зелка ставете околу 1-2 лажици фил и внимателно свиткајте ја сармата. Постапката повторете ја додека не го потрошите целиот фил. Во поголемо тенџере наредете ги сармите во редови.
Сармата покријте ја со листови кисела зелка и прелијте ја со вода така да биде целосно покриена. Покријте ја шерпата и варете на тивок оган околу 60-90 минути, додека сармата не омекне. Посната сарма со печурки послужете ја топла.