Во последниве години, суровото млеко станува сè попопуларно, некои тврдат дека лечи алергии и ги лекува цревата, но сето тоа се заблуди. Имено, лекарите предупредуваат дека непастеризираното млеко може да биде многу опасно по здравјето и да доведе до труење со храна.
Суровото млеко се добива од крави или кози.
- Многу ме загрижува трендот да се пропагира потрошувачката на сурово млеко. На крајот на краиштата, млекото и храната се пастеризирани со причина. Конзумирањето сурово млеко носи многу ризици, од труење со храна до потенцијално опасни бактерии - вели д-р Мишел Чен од болницата Бет Израел Диконес.
За потсетување, пастеризацијата е процес кој ги убива бактериите во храната користејќи топлина. Пастеризираното млеко се загрева на најмалку 63 степени Целзиусови и потоа брзо се лади.
Микробите од суровото млеко кои можат да предизвикаат опасни болести вклучуваат салмонела, ешерихија коли, листерија и бактерии Campylobacter.
За кого суровото млеко е најопасно?
бебиња, мали деца и тинејџери
бремени жени
постарите
луѓе со ослабен имунолошки систем, кои имаат рак, дијабетес или ХИВ
Во Америка, на пример, продажбата на сурово млеко е забранета во повеќе од половина од државите, пишува Health.harvard.edu.
Дали пастеризираното млеко ги има истите нутритивни придобивки како суровото млеко?
Повеќекратните студии не пронајдоа докази дека суровото млеко е похранливо од пастеризираното млеко. Според ЦДЦ и ФДА, пастеризираното млеко ги нуди истите нутритивни придоби