<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Кортизолот, често
познат како „хормон на стрес“, игра клучна улога во одговорот на телото на
стрес. Кога сме под стрес, нивото на кортизол се зголемува, подготвувајќи го
телото за одговор „борба или бегање“.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Сепак, хроничниот
стрес и постојано покаченото ниво на кортизол може негативно да влијаат на
здравјето, што доведува до проблеми како зголемување на телесната тежина,
анксиозност и дигестивни проблеми.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Одредени
намирници и видови храна може да го влошат овој процес бидејќи предизвикуваат
флуктуации на нивото на шеќер во крвта, поттикнуваат воспаление или
дополнително го стимулираат производството на кортизол.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Нутриционистот
Миранда К. Смит идентификуваше три типа на храна што треба да ги избегнуваме
бидејќи го зголемуваат нивото на кортизол во крвта.</span>
<b><span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">1. Преработени
јаглехидрати</span></b>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Преработените
јаглехидрати, како белиот леб, колачи и слатки грицки, „брзо се разградуваат во
шеќер, предизвикувајќи скок на нивото на гликоза во крвта“, вели таа.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Овој ненадеен
скок е проследен со ненадеен пад, што може да доведе до раздразливост, замор и
стрес.</span>
<b><span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">2. Пржена
храна</span></b>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Пржената храна
често е богата со нездрави транс масти и омега-6 масни киселини кои можат да го
зголемат воспалението во телото. Миранда Смит објаснува дека хроничното
воспаление се смета за стрес за телото, а за да се справи со него, телото
ослободува кортизол, примарен хормон на стрес.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Пржената храна е
исто така масна и тешка за дигестивниот систем, што може да предизвика
надуеност, варење и непријатност.</span>
<b><span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">3. Пресолена
храна</span></b>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Храната богата со
сол може да доведе до задржување на течности, принудувајќи го телото да го
задржи вишокот вода. Ова може да предизвика „состојба на дехидрација или
електролитен дисбаланс“, вели нутриционистот, што телото го доживува како
стрес.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Како одговор,
телото ослободува кортизол за да го регулира балансот на течности и да го
одржува крвниот притисок, што дополнително може да го зголеми нивото на стрес.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Избегнувањето на
овие видови на храна може да помогне да се намали нивото на стрес и да се одржи
рамнотежата на хормоните.</span>