Кога ќе слушнете зошто, и вие ќе го избегнете по секоја цена!
Многу е важно каде ја купувате оваа храна.
Професионалните месарници советуваат никогаш да не купувате месо во супермаркети, туку само во месарници. На жештините мора уште повеќе да се грижите за свежината на месото, а месарниците советуваат по секоја цена да избегнувате мелено месо, пилешко и отпадоци.
Според Мајк Саперштајн, сопственик на компанија за дистрибуција на храна, најдобро е месото да се купува исклучиво од месарници, бидејќи тие секогаш го даваат приоритет на квалитетот, за разлика од големите продавници.
Саперштајн наведува кое месо никогаш не го купува во супермаркетите.
<b>Свежа риба</b>
Освен ако не купувате во продавница во близина на море, треба да се сомневате во „свежината“ на морските плодови во продавницата.
- Моето правило е дека, ако не можете да возите 20 минути од плажа до таа продавница, купете морска храна од замрзнувачот - вели Саперштајн и додава дека ако немате рибен пазар во близина, подобро е да купите замрзнати морски плодови бидејќи повеќето замрзнати морски плодови (како што е наведено на етикетата) се обработуваат и брзо се замрзнуваат на бродот по уловот, со цел да се зачува нивната свежина.
<b>Мелено месо и пилешко</b>
Меленото месо се користи во многу јадења, а често е меѓу најпродаваните. Сепак, месарниците велат дека треба да се избегнува, а истото важи и за пилешкото.
- Повеќето од овие производи доаѓаат во продавницата веќе мелени од големи погони за преработка на месо, каде што ризикот од контаминација е многу поголем. Тој процес може да го загрози вкусот и квалитетот на месото - вели Рич Силверман, сопственик на месарницата.
<b>Изнутрици</b>
- Во продавниците најчесто се замрзнуваат или се чуваат долго бидејќи не се продаваат многу и потоа се преместуваат од фрижидер во фрижидер, особено ако се во продажба - предупредуваат експертите.
<b>Месо со коски</b>
Нема добра супа или супа без добро парче коска и месо. Но, ако ги купите во супермаркет, овие парчиња месо обично се спакувани во кутии за месо, а овој вид месо често се расипува многу побрзо од производите без коски. Староста на месото и начинот на чување се многу важни. Коските влијаат на pH вредноста на месото, што може да доведе до расипување, слуз и непријатен мирис, според Huffpost.com.