Зад семејната куќа во Старчево, хемичарот Данијела Ратков Жебељан дизајнирал вистинска оаза од микроби.
Освен што со сопругата Ненад и синовите одгледува бројни растенија, од нив прави и необични производи.
Меѓу најинтересните се гравот (ферментирано био-сирење), чиј рецепт го смислила самата Данијела, како и био-сирењето од бумгур (тврда пченица),
Сите производи под нејзиниот бренд најмногу ги купуваат веганите, луѓето кои постат или оние кои сакаат да се хранат здраво.
"Сега е седма година кога одгледувам микромонисти и никулци. Се започна кога мојот сопруг, по професија инженер, постави полица и светло дома што симулира сончева светлина. Како тинејџер, мојот постар син тренираше за триатлон, кој беше многу напорен бидејќи пливаше, возеше велосипед, а потоа трчаше. Важно му беше да јаде здраво, да не јаде плескавица или кроасан пред трката, туку да земе нешто што ќе го засити – започна Данијела.
Затоа се трудела да прави оброци кои ќе го задоволат нутритивно, па така се родило млеко од житарки.
„Не сакав да го правам од бадеми, соја или ориз, туку од зрна од нашето поднебје, од овес и просо од Војводина. Така син ми кога трчаше не пиеше вода, туку хранлив пијалок кој содржи и протеини и масти“, вели таа. Данијела, која набрзо почнала да ги прави овие производи и надвор од семејството.
„Почнав да учам преку Јутјуб и да навлегувам подлабоко во светот на бактериите и микробите. Видов дека е доволно тегла, газа и ластик и почнав да го пробувам. Еден ден братучед ми ми рече: „Тетко, ова супер е за тебе, ајде да отвориме профил на Инстаграм. Не ме интересираше, но веќе следниот ден ги добив првите 70 следбеници“, се присети претприемачот, кој во меѓувреме заврши курс за да стане специјалист по спорт. исхрана.
Даниела потоа била поканета од жена која подготвувала храна за вегани и за луѓе кои се лекуваат од најтешки болести, да и одгледува никулци, а бизнисот почнал да се шири.
Иако беше тешко да се најдат нетретирани семиња за никулци, односно органски семиња, Данијела успеа да издвои неколку видови кои ги задоволуваат тие критериуми, вклучително и даиконска ротквица, брокула, луцерка и млад кромид.
Микробиолошки никнуваат во тегла
"Иако сето тоа расте на вода, вкусот е идентичен со оној на растение за возрасни. Го променивме трендот на продажба на засадени микромонисти, за кои клиентите треба да се грижат. Кај нас веќе е сецкан и спакуван во кутии и луѓе може да се користи веднаш како додаток на салати, се препорачуваат од 50 до 70 грама на ден, а нашите пакувања траат доволен број денови“, објасни таа.
Нејзиниот сопруг Ненад додаде дека од почетокот нивниот фокус не бил на рестораните, туку на директната продажба на поединци.
„Ја истражувавме хранливата вредност на овие растенија и нивните здравствени придобивки“, рече тој.
Сите растенија во оваа фарма се одгледуваат со идеја дека луѓето можат да ги користат во секојдневната исхрана со цел да ја подобрат состојбата на нивното тело или да го подобрат нивото на железо, на пример.
Сирења од грав или пченица
Покрај гореспоменатите никулци, микро-билки и сокови од трева, нивната компанија „Грин“ нуди и органски сирења.
Иако индиските ореви се најчеста основа за производство на растително сирење во светот,
Данијела сакаше да остане посветена на просторот каде што живее и правеше сирење од тетовски грав.
Нејзиното друго сирење е направено од булгур, односно од тврда пченица.
„Овие производи ги нарековме сирења, поради што бевме прекорувани, но нашите грав навистина минуваат низ процес на ферментација. Станува збор за варени бели тетовачки гравчиња на кои по мелењето додаваме пробиотски квасец кој ја условува ферментацијата. Ние го нарековме Легумино, додека другото наше органско булгур сирење се вика Булгрина