Почна Петровденскиот пост кој ќе трае се до 11 јули. Постот се нарекува и апостолски, започнува во првиот понеделник по Страсната седмица и трае до празникот на светите апостоли Петар и Павле. За време на овој пост во понеделник, среда и петок се пости на вода, во вторник и четврток на масло, а во сабота и недела на риба.
Доколку постите, важно е да знаете како да ја прилагодите исхраната, а тоа особено важи за оние кои не се вешти во кујната. Едно од поедноставните јадења е посната пица, која може да се јаде дури и во деновите на постот на вода.
<b>Потребни состојки:</b>
- 1 лажичка сув квасец
- прстофат шеќер
- 200 мл млака вода
- 300 г брашно
- половина кесичка прашок за печиво
- сол
- шампињони
- пиперки
- млад зелен кромид
- оригано
- кечап
<b>Начин на приготвување:</b>
Прво подгответе го тестото за посна пица на вода така што во 200 мл млака вода ќе истурите една лажичка сув квасец и прстофат шеќер. Измешајте го тестото и оставете 10 минути. Во друг сад измешајте 300 г брашно, половина кесичка прашок за печиво и сол. Постепено додавајте ги сувите состојки во активираниот квасец и замесете меко тесто, по потреба додадете една или две лажици брашно. Покријте и оставете 30-40 минути.
Во меѓувреме, подгответе го зеленчукот. Исчистете и исечете околу 200 г шампињони, 2 пиперки и две млади кромитчиња. (Додадете или одземете состојки по вкус.) Расукајте го тестото со сукало, намачкајте го со кечап, наредете го зеленчукот, посипете со оригано и печете во загреана рерна на 200 степени околу 20-25 минути.