Професорка по микробиологија на Универзитетот во Тенеси Џенифер Дберњ во текст за магазинот "Conversation" објаснила дека микробите кои живетат во цревата и кои помагаат при варење на храната, произведуваат есенцијални витамини и штитат од инфекција, продолжуваат да живет "домаќин", помагајќи во разложување на мртвото тело
"Кога некој ќе умре, неговото срце престанува да пумпа крв низ крвотокот кој носи кислород низ телото. Кога клетките се лишени од кислород, тие почнуваат да се раствораат во процес наречен автолиза. Ензимите во овие клетки, кои нормално ги вари јаглехидратите, протеините а мастите за енергија, тие почнуваат да работат на мембрани, протеини, ДНК и други компоненти кои ги сочинуваат клетките“, истакнува ДеБрејн.
„Производите од ова клеточно распаѓање прават одлична храна за цревниот микробиом и без имунитет кој го држи под контрола и стабилно снабдување од човечкиот дигестивен систем, тие се свртуваат кон нов избор на исхрана“, објасни овој научник.
Човечкото тело е навистина неверојатно!