<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Медот е една од
највредните намирници по своите лековити својства и може да се препорача на
сите, без разлика дали се работи за здрави луѓе кои се грижат за превенција од
болести и зачувување на здравјето, или за луѓе кои имаат одредени здравствени
проблеми.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">„Точно, има луѓе
кои можат да бидат алергични на мед, но тој процент е исклучително мал, е под 1
процент, не се препорачува ниту за деца под една година, а и после тоа треба да
се воведе во детскиот диета многу постепено“, предупредува <span style="mso-spacerun:yes"> </span>нутриционистот Никола Роца, раководител на
Центарот за природна исхрана Нутрименс, пишува 24сата.хр.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Имено, медот е
густа и тешка храна, која може да предизвика грчеви кај децата со чувствително
варење, па затоа се препорачува да се избегнува додека детето не наполни една
година.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Покрај тоа, медот
може да содржи спори бактерии кои можат да предизвикаат ботулизам, акутна
состојба предизвикана од токсини од бактерии, кај толку мали деца.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Од друга страна,
ако детето има алергија на полен, може да биде алергично на медот од овие
растенија, и воопшто на медот, па затоа треба малку по малку да се воведува во
исхраната. Доколку забележите осип, чешање на кожата или детето се жали на
грчеви по консумирање мед, можно е да се работи за алергиска реакција и добро е
да се консултирате со педијатар. Сепак, за повеќето други, медот делува како
природна терапија и може да се препорача за дневен внес без ограничување.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">- Точно е дека
треба да внимаваме да го консумираме умерено, бидејќи е богат со шеќер и содржи
многу калории. Сепак, еден грам мед содржи околу 4 калории, а една мала лажичка
мед има околу 5 грама, додека голема лажица може да содржи и до 20 грама мед. Со
оглед на тоа дека станува збор за густа храна која е слатка, нутритивно богата
и заситувачка, во повеќето случаи, по лажичка или две, обично веќе не можеме да
ја јадеме, па тешко ќе биде да се претера со внесот на калории само со мед,
вели нутриционистот.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Ниту
дијабетичарите не треба да се „плашат“ од него, бидејќи шеќерот содржан во
медот доаѓа во едноставна форма која нашето тело може оптимално да ја користи,
како храна за мозокот и другите органи, а со други вредни состојки секако е
подобар засладувач од многу што обично се користат.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Многу истражувања
веќе докажаа дека нашето тело задржува повеќе калциум од храната доколку
обичниот шеќер се замени со мед, а истото важи и за магнезиумот. Медот е
корисен и за спортисти или луѓе кои се изложени на тешки физички напори,
бидејќи обезбедува брз извор на енергија за подолг период, а денес е познато
дека има силно антиоксидативно дејство. Затоа е добро и за здравјето на крвните
садови, односно на кардиоваскуларниот систем.</span>