Зелката е една суперхрана и тешко е да се наведат сите нејзини корисни аспекти. Сепак, како и со секое друго овошје и зеленчук, може да биде опасно за луѓето со проблеми со бубрезите или тироидната жлезда.
Експертите исто така забележуваат дека треба да внимавате кои делови од главата на зелката ги јадете.
Имено, за да може плодот што побрзо да созрее, во зелката се додаваат нитрати, кои во големи количини можат да бидат опасни по здравјето кај младата зелка, нитратите најмногу се таложат во коренот и површинските листови самата средина на главата.
Затоа се препорачува никогаш да не го јадете коренот кој многумина сакаат да го грицкаат кога ќе ја „издлабат“ главата пред да го стават во бурето и да почнат да киселат. Ако готвите слатка зелка, задолжително фрлете ги надворешните листови, бидејќи може да содржат нитрати.
Според препораките на Светската здравствена организација, „безбедниот“ внес на нитрати е 5 mg на килограм телесна тежина дневно. Значи, за човек кој тежи, на пример, 60 кг, нема да биде проблем ако внесе 300 мг нитрати преку храната, што е отприлика околу 400 г свежа зелка (се разбира, ако го извадите коренот и површинските листови, количината на нитрати по грам зелка се намалува) .
<b>За кого е забранета зелката</b>
Сепак, експертите забележуваат дека нема причина за грижа, бидејќи не секоја главица зелка е „кисела со хемикалии“. Едноставно треба да се внимава со овошките кои се хранат со органски и минерални ѓубрива за да растат побрзо и да бидат поголеми.
Кој не може да јаде зелка?
Нутриционистката Светлана Фус предупреди дека на луѓето со камења во бубрезите, панкреатитис и чир на желудникот не им се препорачува да консумираат многу зелена зелка.
- Зелката содржи пурини кои доведуваат до формирање на урична киселина во организмот, што ја влошува состојбата со гихт и камења во бубрезите. Ако треба да јадете храна без пурини, можете да јадете овошје, зеленчук, житарки и млечни производи. Зелката предизвикува панкреатитис и чир на желудникот – вели таа, а пренесува onlymyhealth.com.