<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Француската
биохемичарка Џеси Иншауспе предупредува дека слаткиот појадок предизвикува
дневен „тобоган“ на зголемување и опаѓање на шеќерот во крвта.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Таа тврди дека
маркетингот и брендирањето нè доведоа во заблуда да мислиме дека слаткиот
појадок е идеалниот начин за почеток на денот, но всушност тоа е „маркетинг што
нè лаже со децении.</span>
<b><span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Три клучни
намирници</span></b>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Таа идентификува
три специфични намирници кои треба да ги избегнувате наутро: слатки житарици,
сок од портокал и тост со намаз.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Таа советува
против сок од портокал, производ кој лажно се промовира како здрав. Всушност,
секоја чаша сок содржи приближно седум лажички шеќер.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Слаткиот појадок
всушност води до помала циркулација на енергија, додека солените јадења, кога
се консумираат во правилни количини и во вистинско време од денот, се најдобри
за подолготрајно ситост. Така ќе спречите грицкање во текот на денот, помеѓу
оброците.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">„Луѓето одамна ви
велат – пијте сок од портокал наутро, тој ќе ви даде енергија, и јадете пецива,
житарки, но сето тоа се лаги на прехранбената индустрија – вели биохемичарот. </span>
<b><span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Најдобриот
појадок е полн со протеини</span></b>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">„Најдобриот
појадок е солениот појадок базиран на протеини. Треба да јадете протеини за да
бидете сити, на телото му требаат, а тоа се јајца, здрави масти како авокадо
или масна риба и растителни влакна“.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Неодамнешното
истражување покажа дека милиони луѓе се изложени на ризик од срцеви проблеми
поради количината на ултра-обработена храна што ја консумираме, пишува Mirror.</span>