Без разлика на видот, гравот има многу малку маснотии и калории. Покрај тоа, тој е одличен извор на протеини, витамини од групата Б, фолна киселина и влакна за намалување на холестеролот. Секој може да го консумира бидејќи не содржи глутен.
Ако сте на диета, слободно опуштете се со јадење со грав, со оглед на тоа што има многу малку калории и масти, додека го снабдувате телото со магнезиум и железо. Нема да ви недостига енергија после јадење грав, а на телото ќе му обезбеди вистинска антиоксидантна заштита.
Многу луѓе ќе се замислат пред да го подготват гравот, знаејќи дека тој надуе и предизвикува можна непријатност поради формирање на гасови во телото. Но, постојат неколку трикови и за тоа.
На многумина им е добро познато дека гравот помалку ќе набабри ако се остави во вода барем неколку часа пред да се готви. Според еден трик од кујната на баба, добро е гравот да го натопите еден ден претходно и да го оставите во вода преку ноќ.
Освен потопувањето во вода, за да не ви праи гасови гравот, при готвењето ставете во водата ловоров лист, ким, мајоран, мајчина душица или ѓумбир, чии својства го спречуваат последователното формирање на гасови во телото.
Факт е и дека малку сварениот грав предизвикува повеќе гасови. Доколку сакате да го спречите тоа, задолжително измијте го гравот (дури и оној од конзервата) и варете го на тивок оган подолго, а не на силен. Со миење и натопување, гравот ги губи шеќерите, кои меѓу другото влијаат на надуеност, односно последователна надуеност на желудникот.
Имено, кога тој шеќер ќе влезе во дебелото црево, бактеријата одговорна за неговата градба произведува непријатен мирис на гас кој ќе мора да го напушти телото. Искусните готвачи советуваат дека гравот е добро сварен дури откако ќе проврие три пати.