Консумацијата на леб не е забранета во сините зони.
Всушност, лебот се смета за основа на здрава исхрана. Овде јадат леб што
населението сами го печат, кој содржи интегрални житарки и е без адитиви.
Подрачјата каде живеат најдолговечните луѓе во светот се
нарекуваат сини зони. Има пет сини зони, а тие ги вклучуваат италијанскиот
остров Сардинија, јапонскиот остров Окинава, грчкиот остров Икарија,
полуостровот Никоја во Костарика и калифорнискиот град Лома Линда.
На овие места не живеат само најдолговечните луѓе во светот
– голем процент на луѓе постари од 100 години, туку и групи луѓе кои остареле
без поголеми здравствени проблеми како срцеви заболувања, дебелина, рак или
дијабетес.
Истражувањето на Ден Батнер покажа дека на долговечноста на
луѓето во сините зони влијае квалитетот на животот, односно сè, од позитивен
поглед на светот и ниска количина на стрес до редовно вежбање и квалитетна
храна.
Сини зони
Во сините зони, луѓето генерално имаат исхрана, базирана на
локално одгледувана растителна храна (околу 80 проценти) дополнета со риба,
јајца и млечни производи. Најдолговечните луѓе во светот јадат во просек околу
65 проценти храна базирана на јаглени хидрати, како што се цели зрна, овошје,
зеленчук и мешунки.
Месото се јаде во помали порции од околу 50 грама пет пати
месечно, а рибата во порции од околу 100 грама три пати неделно. Јајцата и
млечните производи се консумираат во многу умерени количини.
Количината на шеќер што се консумира дневно е исто така
ограничена – не повеќе од седум лажички. Најчести течности се вода и чај, малку
кафе и вино.
Консумацијата на леб не е забранета во сините зони.
Всушност, лебот се смета за основа на здрава исхрана. Но, за разлика од добар
дел од западниот свет, каде најпопуларниот леб се прави од бело преработено
брашно, во сините зони луѓето јадат леб што населението само го пече.
Четирите најпопуларни видови леб во сините зони:
Леб со квасец
Лебот од квасец е популарен во Сардинија и Икарија, а се
прави од само неколку состојки – вода, интегрално брашно и предјадење.
Благодарение на процесот на ферментација при правењето на
предјадењето, лебот со квасец има повеќе пребиотици и ја подобрува апсорпцијата
на хранливите материи во телото. Пребиотиците го подобруваат здравјето на
дигестивниот систем и го зајакнуваат имунитетот.
Леб направен од цели зрна како пченица, ‘рж и јачмен
Жителите на Икарија и Сардинија не само што сами си печат
леб од цели зрна како пченица, ‘рж и јачмен, туку и ја мелат оваа храна во
брашно. Нивниот леб изгледа поинаку од она што можете да го најдете во
продавниците бидејќи е направен со минимални состојки.
Целите житарки се богати со диетални влакна, витамини од
групата Б и минерали како што се магнезиум, калиум и железо, кои го подобруваат
здравјето на целиот организам.
Пита леб
Во Икарија исклучително популарен е еден вид леб направен од
цели зрна (анг. пита леб), кој одлично оди со извори на протеини од растително
потекло – од хумус до варен грав и леќа. Поради употребата на цели зрна за
правење на овој вид леб, тој е богат и со диетални влакна, витамини и минерали.
Леб од пченкарно брашно
Пченкарното брашно или мелената пченка се користи во храната
стотици и илјадници години, што не е чудно ако се знае дека е одличен извор на
протеини, витамин А, диетални влакна и разни минерали.
Пченката се користи за подготовка на се, од тортиљи до
палента, како и за различни видови леб. Лебот од пченкарно брашно е
исклучително популарен во Лома Линда, каде што се комбинира со спелено брашно и
ленено семе, кои се одличен извор на омега-3 масни киселини.