За Велики петок сите се фокусираме максимално на украсување јајца, нивно боење и разубавување. Некогаш влегуваме толку многу што се пребројуваме и бојадисуваме поголем број јајца отколку што планиравме. И тогаш се прашувате: што да правам со толку јајца?
Дури и да разменувате јајца, сигурно е дека ќе ви останат уште неколку дена по велигденските празници. Дали е безбедно да ги јадете и каде да ги чувате?
Според Вероника Фафл, која работи во Администрацијата за храна и лекови, тврдо варените јајца се безбедни за јадење „ако се изладат во рок од два часа по готвењето“, пишува „Southern live“.
Сепак, според FDA (Администрацијата за храна и лекови на САД), бактериите може да почнат да се размножуваат ако јајцата седат на собна температура, особено ако лушпите се испукани. Препорачливо е јајцата да се чуваат и да се јадат до најмногу седум дена по нивното варење, а притоа да се чуваат во фрижидер со или без лушпа, не е важно. Доколку не сакате да ги чувате во фрижидер, тогаш јајцата затворете ги во сад со херметички капак и надвор од фрижидер или, ако нема услови како според препораките, едноставно чувајте ги во „отворен“ сад.
Она што не е препорачливо е да ги замрзнете, без разлика дали се во лушпа или не, бидејќи нема да имаат добар вкус: јајцата ќе станат водени, додека белките ќе бидат тврди.