Vreme.mk - Дознај на Време.

Бизнис

Од полноќ НОВИ ЦЕНИ на горивата

31 мај 2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Slika

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија донесе Одлука со која се врши намалување на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 0,55 % во однос на одлуката од 20.3.2023 година.

Референтните цени на нафтените деривати на светскиот пазар во споредба со претходната пресметка бележат намалување во просек: кај бензините за 0,142 %, кај дизелот за 1,811 %, кај екстра лесното масло за 2,208 % и кај мазутот има намалување за 3,583 %.

Малопродажната цена на Мазутот М-1 НС се намалува за 1,052 ден/кг и сега ќе изнесува 37,078 ден/кг.

Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98, како и на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) и на Екстра лесното масло за домаќинство на (ЕЛ-1) не се менуваат.

Од 23.3.2023 година од 00:01 часот максималните цени на  нафтените деривати ќе изнесуваат:

 

Моторен бензин           ЕУРОСУПЕР БС – 95                             81,00 (денари/литар)

Моторен бензин           ЕУРОСУПЕР БС – 98                             83,00          (денари/литар)

Дизел гориво                  ЕУРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V)                    74,00 (денари/литар)

Масло за горење            Екстра лесно 1 (ЕЛ-1)                         73,50 (денари/литар)

Мазут М-1 НС                                                                                        37,078 (денари/килограм)

Напоменуваме дека ова се максималните цени на нафтените деривати од 00:01 часот на 23.3.2023 година. Трговците на големо и трговците на мало со нафтени деривати и горива за транспорт можат да ги формираат цените на одделни нафтени деривати и горива за транспорт и пониско од највисоките утврдени цени.

© Сите права на објавата се на Vreme.mk

ПРОФИЛ