Vreme.mk - Дознај на Време.

Живот

Децата во Југославија УМЕЕЈА да ги прават овие работи: Ги учеа во училиште, а сега ги НЕМА ни на МАПА

9 јуни 2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Slika

Детството во поранешна Југославија и денес не може да се споредува. Децата порано се подготвуваа за живот во други времиња со различни методи. Денес, за жал, тие методи се изгубени.

1. Во училиштата се учеле одредени вештини

Во Југославија децата учеа да работат многу подобро. И, што е најважно, тоа беа корисни вештини, оние кои остануваа во луѓето до крајот на нивниот живот. И да, не беше сè ограничено на работното време. Сите имале хобија, кои многу често се однесувале на работа со раце.

Девојките знаеја да шијат, плетеат, везат, момчињата можеа да разберат радио или електроника. Како резултат на тоа, децата можеа да си служат многу подобро до крајот на училиштето и исто така имаа нормален опсег на интереси. Сега, 10-годишник не се разликува многу од 18-годишник во овој поглед.

 

Škola

 

2. Децата повеќе комуницираа

Во минатото, децата учеа како да разговараат со постарите, како и со помладите и со врсниците. Немаше избор, па дури и интровертите стапуваа во контакт и наоѓаа само малку потивки игри, на пример, избираа шах еден на еден наместо бучен фудбал во дворот.

Како резултат на тоа, генерално, децата во Југославија имаа многу подобри комуникациски вештини. Тие израснаа во луѓе на кои не им беше проблем да разговараат со непознат, а знаеја како подобро да одржуваат контакт со пријателите.

3. Знаеја како да го поправат скршеното

Современите деца некако се разгалени од потрошувачкото општество. И тие едноставно не сметаат дека е неопходно да се поправи тоа што е скршено. Зошто, ако можете да купите нова работа? Децата во Југославија можеа да поправаат пегла, фустан, чевли, играчки и многу други работи. Во скандинавските земји, со многу висок просперитет на населението, дојдоа до истото – зошто секогаш да купувате ново, ако можете да го поправите старото? Меѓутоа, денешните деца тоа не го знаат. За жал!

© Сите права на објавата се на Vreme.mk

ПРОФИЛ