Vreme.mk - Дознај на Време.

Свет

Шаленберг: Русија секогаш ќе биде важна за Европа, заблуда е да се мисли поинаку

2 јуни 2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Slika

Шаленберг, исто така, застана во одбрана на Рајфајзен Банк Интернационал, втората по големина банка во Австрија, велејќи дека е неразумно да се издвои заемодавачот за бизнис во Русија кога толку многу други западни компании го прават истото.

„Да се ​​мисли дека повеќе нема да постои Русија и дека можеме да се разделиме во сите области е заблуда. Врските со Русија нема да се прекинат преку ноќ. Достоевски и Чајковски остануваат дел од европската култура, без разлика дали тоа ни се допаѓа или не. Русија ќе продолжи да биде наш најголем сосед и ќе остане втора по големина нуклеарна сила во светот“, изјави Шаленберг.

Австрија, која се претставува како мост меѓу Истокот и Западот, претворајќи го нејзиниот главен град Виена во магнет за руски пари, исто така е дел од поширокиот западен сојуз кој ја санкционира Русија по нејзината инвазија на Украина.

Австрија сè уште увезува руски гас, иако настојува да го намали во наредните години. Некои австриски претставници се надеваат дека војната брзо ќе заврши и дека ќе се врати на нормалните односи со Русија.

Шаленберг ги даде своите коментари откако американската управа за санкции покрена истрага против Рајфајзен претходно оваа година поради нивниот бизнис поврзан со Русија. Исто така, го зајакнаа и надзорот над таа банка.

Во Русија, Рајфајзен е една од единствените две странски банки на списокот од 13 системски институции на Руската централна банка. Тоа значи дека е важна за руската економија, која се бори со западните санкции. Остри критики од инвеститорите предизвика и руската шема за доделување пауза на кредитите на војниците кои се борат во Украина, во која учествуваше Рајфајзен.

Шаленберг рече дека е на Австрија да ги спроведе санкциите, но тој се осврна и на другите западни банки кои работат во Русија. „Австриските компании мора да ги почитуваат австриските правила, кои вклучуваат санкции од Европската унија.

Да се ​​разбереме, 91 процент од западните компании сè уште се во Русија и ја прават разумната работа, а тоа е да чекаат. Во Русија има многу американски банки, како што е Банката на Америка“, изјави австрискиот министер.

© Сите права на објавата се на Vreme.mk

ПРОФИЛ