Vreme.mk - Дознај на Време.

Живот

ПУШАЧИТЕ ПОДГОТВЕТЕ СЕ! Доаѓаат најстрогите мерки против пушењето – без компромиси!

22 септември 2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Slika

Риши Сунак, британската канцеларка, ја разгледува можноста за воведување на една од најстрогите мерки против пушењето во светот, со која ефикасно би се забранила следната генерација да купува цигари, тврдат извори од Вајтхол, пишува Гардијан.

Овие мерки кои се разгледуваат потсетуваат на оние што ги воведе Нов Зеланд минатиот декември. Ова вклучува постепено зголемување на законската возраст за купување цигари, за да се осигура дека тутунот никогаш не е достапен за луѓето родени по 1 јануари 2009 година.

Оваа политика, слична на онаа на Нов Зеланд, би значела значителна забрана за цигари за идните генерации.

Нов Зеланд, исто така, ја намали содржината на никотин во тутунските производи и ја ограничи продажбата во специјализирани продавници за тутун, наместо во продавници и супермаркети со тули и малтери, под тогашното владеење на премиерот.

Лабуристите претходно изразија поддршка за постепено укинување на продажбата на цигари на помлади луѓе, слично на она што беше спроведено во Нов Зеланд.

Министерот за здравство во сенка, Вес Стритинг, во јануари рече дека сака да знае дали има „волја за промена“ во врска со политиката. Овие мерки се дел од новата иницијатива на администрацијата на Сунак фокусирана на прашањата за потрошувачите пред изборите.

© Сите права на објавата се на Vreme.mk

ПРОФИЛ