Vreme.mk - Дознај на Време.

Свет

Специјалец е застрелан во полициска акција против екстремисти во Германија

2 јуни 2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Slika

Осомничениот е уапсен и е под истрага за убиство во обид.

Рано изутрината, припадниците на специјалната полиција, по наредба на главниот државен обвинител во Карлсруе, извршија претреси насочени кон 19 припадници на местото каде што се собираат т.н. Граѓани на Рајхот на локации во седумте сојузни држави.

Во рамките на таа акција е извршен претрес во Ројтлинген, каде е отворен оган од страна на полицајците.

Потрагата е поврзана со голема акција од декември 2022 година, кога беа уапсени 25 лица од ова милје, кои се осомничени дека планирале терористички напади со цел уривање на уставниот поредок на Германија.

Граѓаните на Рајхот, т.е. Рајхсбиргер, е колективно име за различни поединци, групи и организации кои веруваат дека Сојузна Република Германија е нелегална и затоа непостоечка држава според меѓународното право, и дека „Германскиот Рајх“ од ерата на Адолф Хитлер со своите поранешни погранични области продолжува да постои, иако моментално без де факто државна моќ.

Според тоа, граѓаните на Рајхот не ги признаваат ниту актуелниот канцелар, ниту претседателот, ниту избраните пратеници во Бундестагот како законска власт во Германија. Нивниот број се проценува на околу 20.000, а многу од нив поседуваат оружје.

Сепак, тие не се единствено екстремистичко движење, а во него има различни фракции кои понекогаш се во конфликт за примат во движењето. Тие ја претставуваат политичката маргина во Германија, но сѐ повеќе се радикализираат последниве години, вклучително и за време на пандемијата на коронавирус.

Во 2016 година, полицаец беше убиен при обид да одземе оружје од член на Граѓанскиот рајх во Нирнберг.

© Сите права на објавата се на Vreme.mk

ПРОФИЛ