Vreme.mk - Дознај на Време.

Свет

Новиот претседател на Аргентина, Милеи, положи заклетва

10 декември 2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Slika

Како претседателски кандидат, Милеи вети дека ќе го исчисти политичкиот естаблишмент од корупција, ќе ја елиминира Централната банка, која ја обвини дека печати пари и ја поттикнува инфлацијата и дека ќе го замени нестабилниот пезос со американски долар.

Милеи победи со убедлива победа во вториот круг од изборите одржани на 19 ноември и ја испрати перонистичката политичка опција која со децении доминираше на политичката сцена во Аргентина во опозиција.

© Сите права на објавата се на Vreme.mk

ПРОФИЛ