ПОСЕН ГРАВ - една состојка му дава посебен шмек

7. 03. 2025
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
ПОСЕН ГРАВ - една состојка му дава посебен шмек

  Ovaj posni recept za pasulj na vodi se priprema veoma lako i svako ga može bez muke napraviti.  

Посниот грав е секогаш добредојден на трпезата, бидејќи лесно се подготвува и е многу вкусен. За оние кои постат ова е рецепт кој не смее да се пропушти. Гравот е многу хранлива храна и во која било форма, секогаш е добредојден на трпезата.

Овој посен рецепт за грав во вода е многу лесен за подготовка и секој може да го направи без мака.

Потребни состојки: 

500 г грав

2-3 средни моркови

3 средни компири

голема лажица црвен пипер

1 помала главица кромид

сол

вода

Начин на приготвување: 

Вечерта пред подготовката, гравот добро измијте го во неколку води и оставете го да кисне преку ноќ. Следниот ден зовријте го гравот во друго тенџере со вода. Додека се крчка, пропржете го кромидот и кон крајот додадете ја црвената пиперка и водата.

Во тенџерето каде што се варат гравот треба да има малку повеќе од половина од водата во тенџерето. Додадете го пржениот кромид со мелена пиперка, сол и бибер и преклопете. По желба додадете малку оцет. Повремено додавајте вода. Гравот нека се динста еден час, а 20 минути пред крај се додаваат морковите и компирот.

© vreme.mk, правата за текстот се на редакцијата