Ovaj posni recept za pasulj na vodi se priprema veoma lako i svako ga može bez muke napraviti.
Посниот грав е секогаш добредојден на трпезата, бидејќи лесно се подготвува и е многу вкусен. За оние кои постат ова е рецепт кој не смее да се пропушти. Гравот е многу хранлива храна и во која било форма, секогаш е добредојден на трпезата.
Овој посен рецепт за грав во вода е многу лесен за подготовка и секој може да го направи без мака.
Потребни состојки:
500 г грав
2-3 средни моркови
3 средни компири
голема лажица црвен пипер
1 помала главица кромид
сол
вода
Начин на приготвување:
Вечерта пред подготовката, гравот добро измијте го во неколку води и оставете го да кисне преку ноќ. Следниот ден зовријте го гравот во друго тенџере со вода. Додека се крчка, пропржете го кромидот и кон крајот додадете ја црвената пиперка и водата.
Во тенџерето каде што се варат гравот треба да има малку повеќе од половина од водата во тенџерето. Додадете го пржениот кромид со мелена пиперка, сол и бибер и преклопете. По желба додадете малку оцет. Повремено додавајте вода. Гравот нека се динста еден час, а 20 минути пред крај се додаваат морковите и компирот.