Vreme.mk - Дознај на Време.

Живот

Топлотен бран во Австралија, се зголемува ризикот од шумски пожари

9 декември 2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Slika

Националната метеоролошка служба предвиде максимална температура во Сиднеј, најнаселениот град во Австралија, од 40 степени Целзиусови, речиси 15 степени над просечното високо ниво во градот за декември.

Премиерот Ентони Албанезе во Сиднеј рече дека „време е да се грижиме еден за друг и да останеме безбедни“.

-Ова е потсетник дека климатските промени не се шега, рече Албанезе.

Топлината го зголемува ризикот од шумски пожари во веќе ризичната сезона на пожари во текот на австралиското лето од декември до февруари поради временскиот феномен Ел Нино, обично поврзан со екстремни пожари, циклони и суши. 

© Сите права на објавата се на Vreme.mk

ПРОФИЛ