Vreme.mk - Дознај на Време.

Живот

Одбиена од работа поради лицето (видео)

17 април 2024
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Slika

Ова е класична дискриминација.

Мелиса Вивер, 30-годишна жена од Њујорк, неодамна одлучила да го сподели своето искуство поради одбивање на позицијата потпретседател за човечки ресурси во една технолошка компанија. Причината за нејзиното одбивање, како што ѝ кажале, била таа дека „не вложила доволно труд“ во нејзиниот изглед за време на интервјуто. Објавата предизвика бес кај нејзините придружници, при што многумина укажаа на постоењето на „привилегии на атрактивните луѓе“.

@_melissaweaver Does wearing make up to work make a difference? #work #corporate #career #interview #job #jobsearch #makeup #jobinterview #opinion #advice #women ♬ original sound - Melissa

Иако е нелегално работодавците да дискриминираат врз основа на возраста, расата, полот, религијата или сексуалната ориентација, Мелиса во следното видео на Тикток објасни дека таква одлука сепак може да се донесе врз основа на изгледот. Ова ги осветлува нијансите во законот за вработување и предизвиците со кои се соочуваат поединци при докажување на дискриминацијата според изгледот.

Фрустрацијата на Мелиса беше очигледна додека ја опишуваше нејзината подготовка за интервјуто, тврдејќи дека внимателно ги подготвила одговорите на прашањата и се претставила професионално, иако немала многу шминка. Нејзиното искуство покренува прашања за очекувањата од жените во однос на нивниот изглед во професионалното опкружување.

Многумина беа запрепастени од исходот на интервјуто на Мелиса. Некои поделиле слични искуства за тоа како на интервју за работа биле проценети врз основа на нивниот изглед. Поддршката и споделувањето на оваа приказна ја нагласува потребата од поширока распава за дискриминацијата врз основа на изгледот на работното место.

Извор: srecna.republika.rs

© Сите права на објавата се на Vreme.mk

ПРОФИЛ