„Јадете ги боите на виножитото“: широк спектар на на хранливи материи

4. 05. 2025
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
„Јадете ги боите на виножитото“: широк спектар на на хранливи материи

Сигурно сте го слушнале советот дека треба да „јадете разнобојно“ повеќе од еднаш. Иако звучи како препорака од детска сликовница, овој принцип има силна основа во нутриционистичката наука. Имено, различните бои кај овошјето и зеленчукот не се таму случајно. Секоја нијанса укажува на присуство на специфични растителни соединенија, витамини и антиоксиданси кои имаат корисен ефект врз здравјето.

Со други зборови, колку е чинијата пошарена, толку е поголема веројатноста дека ќе биде хранливо богата.

Црвена: за здравје на срцето и заштита на клетките

Црвената боја во храната често доаѓа од ликопен (на пр. во доматите) и антоцијанини (на пр. во црешите и јагодите). Овие соединенија се моќни антиоксиданти кои можат да помогнат во заштитата од срцеви заболувања и одредени видови на рак.

Примери: домат, пиперка, лубеница, јагода, цвекло, црвен грејпфрут

Портокалова и жолта: за вид, имунитет и кожа

Овие бои укажуваат на присуство на бета-каротен, кој во телото се претвора во витамин А. Помага за здравјето на очите, го зајакнува имунитетот и придонесува за здрава кожа.

Примери: морков, тиква, сладок компир, манго, кајсија, пченка

Зелена: за детоксикација и општа отпорност

Зелениот зеленчук е богат со хлорофил, растителни влакна, фолна киселина, витамини Ц, Е и К, како и магнезиум. Многу темнозелени лисја содржат и соединенија кои помагаат во детоксикација и балансирање на хормоните.

Примери: спанаќ, брокула, кељ, блитва, рукола, тиквички, грашок

Виолетова и сина: за мозокот и долговечноста

Овие нијанси доаѓаат од антоцијанини, моќни антиоксиданси кои ги штитат мозочните клетки, ја подобруваат циркулацијата и го забавуваат процесот на стареење. Тие се поврзани и со намален ризик од Алцхајмерова болест.

Примери: боровинки, капини, црно грозје, модар патлиџан, црвена зелка

Бела и кафеава: за имунитет и антиинфламаторно дејство

Иако често се занемарува, белата храна (особено онаа на растителна основа) може да биде исклучително корисна. Алицинот, кој се наоѓа во лукот, има силно антибактериско дејство, додека храната како печурките и карфиолот придонесуваат за зајакнување на имунитетот.

Примери: лук, кромид и лук, карфиол, ѓумбир, печурки, келераба

Како да јадете шарена храна без компликации?

• Вклучете најмалку 3 бои во секој главен оброк

• Направете шарени салати и супи

• Наместо секогаш да јадете ист зеленчук, менувајте ја сезонската храна

• Комбинирајте бои и во овошни оброци и смутија

• На чинијата треба да има што е можно помалку бела боја од рафинирани јаглехидрати, а повеќе бои од природни извори.

„Јадете ги боите на виножитото“ не е само визуелен совет. Тоа е најлесниот начин да му обезбедите на вашето тело широк спектар на хранливи материи секој ден. Шарена чинија значи разновидни витамини, антиоксиданси, влакна и растителни соединенија кои го штитат, негуваат и поддржуваат вашето здравје на многу нивоа.

© vreme.mk, правата за текстот се на редакцијата