Vreme.mk - Дознај на Време.

Живот

БИЛ ВО ВСЕЛЕНАТА ЕДНА ГОДИНА: Кога се вратил, му се случија СТРАШНИ РАБОТИ СО ТЕЛОТО

22 септември 2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Slika

„Полека ги лизгам нозете, по подот…“
Астронаутот Скот Кели поставил рекорд за најдолг престој во вселената. Затоа денеска има здравствени проблеми.

Неговата книга се вика „Истрајност“, а во неа ги опишал сите симптоми кои му се појавиле по враќањето на земјата.

Ризик од рак
– Додека бев во вселената, примав дневна доза на зрачење еднаква на 10 снимки на градниот кош. Ова го зголеми ризикот од развој на рак до крајот на животот – се вели во книгата.

Зглобовите отечени како да ќе експлодираат
– Чувствувам дека ткивото под моите нозе отекува. Се пробивам до тоалетот, забележувајќи го отокот на нозете кои болат. Во право. Лево. Во право. Лево. Одам во тоалет, го палам светлото и гледам надолу во моите нозе. Вонземски екстремитети. Ја викам жена ми, викам од бањата. „Душо, погледни“. Таа се наведнува и со рацете ми ги стиска глуждовите. Изгледа како да си игра со воден балон.

Сипаница која пече
– И цела кожа ме боли. Жената очајно го прегледува моето тело. Излегува дека имам чуден осип на грбот, телињата и вратот – секаде каде што моето тело дојде во контакт со креветот. Изгледа како алергија, како да ме изеде рој пчели – пишува Скот во својата книга.

Постојана треска
– Конечно успеав да кажам нешто – Амико, се чувствувам лошо, се смрзнувам. Мојот глас ја загрижи. Нејзината студена рака оди преку моето рамо, па преку моето чело. Не и е ладно, додека јас горам.

Застрашувачки проток на крв во долните екстремитети
– Се мачам да станам. Го чувствувам работ на креветот. Полека ги лизгам нозете кон подот. Го кревам грбот. Секогаш кога се движам се чувствувам како да се дадам во песок. Мирисам крв. Тоа е како да стоите на глава и да слушнете звук на течност што се собира во вашата глава. Само обратно.

Бранови на гадење многу поголеми отколку во претходните мисии
– Спиев неколку часа, но бев во делириум. Направив многу труд да се вразумам. Да и кажам на жена ми колку лошо се чувствувам. Имам силна вртоглавица. Треска. Болка во целото тело. Никогаш не сум се чувствувал вака, дури ни во вселената по долго патување.

Прерано остарени мускули и зглобови
– Март 2016 година се вратив на Земјата по една година во вселената. Се вратив точно 48 часа. Се туркам од масата и се мачам да станам. Како старец да стане од омилената фотелја.

Неверојатно чувство за гравитација
– Сè боли. Сите зглобови и мускули протестираат што сум во гравитациското поле на земјата. И мене ми се врти, иако не можам да повртам. Се соблекувам и се качувам во кревет. Уживам во чувството на чаршафите, во чувството на ќебето што ме покрива.

© Сите права на објавата се на Vreme.mk

ПРОФИЛ