Vreme.mk - Дознај на Време.

Забава

Карлеуша ја нападна Северина поради Сребреница: Колку ѝ плати Хрватска на Србија за Јасеновац?

23 мај 2024
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Slika

Во 2022 година, Карлеуша сподели видео во кое Северина, за време на гостувањето на телевизијата БХТ1 во емисијата Конечно петок, вели дека во Сребреница бил извршен геноцид. „Сега испаднав дека сум најлошиот усташ со тоа што реков дека имало геноцид во Сребреница - што е геноцид, како и да го нарекуваат: големо злосторство, мало или средно злосторство. Но, се работи само за фактот дека, ако тоа беше геноцид, тогаш некаква држава треба да ѝ плати компензација на таа држава, мислам дека тоа е единствената причина што не признаваат дека тоа се вика“, рече Северина.

На Карлеуша ѝ пречеа нејзините зборови, па се нафрли на неа. "Северина, зошто ти е важно дали се користи зборот криминал или зборот геноцид? Зошто си во работата да судиш што се случило и да го разјасниш?! Ако се работи само за пари и обесштетување(?!), колку отштета вашата земја ѝ плати на Србија за Јасеновац ?

Дали се наплаќа по тон месо или по број на луѓе? Колку чини милион животи, на пример? Колку за милион Срби и сакаш попуст оти имало и Евреи? Роми бесплатно? Барате ли попуст на потрошената сума и труд, бидејќи навистина требаше многу волја и труд за да се постигне таа бројка во само еден камп“, започна Карлеуша.

„И дали имате ценовник колку Хрватска треба да плати како компензација за единствениот детски камп во светот? Ако е детски камп, дали го оценувате како „мал“ криминал или голем криминал? Како го викате тоа, Северина, хм, тогаш сакаме да си платиме добро, па да се сакаме?

Дали Хрватска има пари или едноставно да го простиме долгот заради добрососедските односи? Што ни е тешко, ќе простиме и што си Србин, а ни викаш 'тие'. Ако им простивме на црногорските крвни браќа што гласаа против сопствениот народ и им ги тресеа коските на своите дедовци кои гордо се нарекуваа (како?), зошто да не се секому?“, продолжи Карлеуша.

„Србија е голема и силна. Не е сè до пари, драга Северина, не е до плаќање, туку до зборот геноцид. Затоа што геноцид не можат да извршат поединци кои се осудени за тоа одамна. Цел народ треба да е виновен за геноцид кој си ти?“ вели дека Србија не е спомната во таа резолуција, зошто Србија да плати компензација?! Хммм?“

А Србите, нацијата која најмногу настрада во 20 век, може да биде само голема, горда, чесна нација. Не е геноциден народ. Затоа што ниту јас, ниту моите деца, ниту моите внуци нема да го носат тој белег, бидејќи никој не уби невини луѓе во мое име во граѓанската војна во Босна, со која немам апсолутно никаква врска! П.С. А твојот син кој е Србин ќе го носи тој белег, ако се случи таа историска неправда! Обидете се повеќе да не се обидувате да бидете толку „паметни““, заклучила таа.

© Сите права на објавата се на Vreme.mk

ПРОФИЛ