Vreme.mk - Дознај на Време.

Свет

Зеленски воведе санкции против сирискиот претседател Башар Асад

18 март 2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Slika

Во документот се наведува дека Асад подлежи на замрзнување на имотот и голем број други мерки.

Рестриктивни мерки се изречени за уште 300 физички и 141 правно лице. Повеќето од оние на списокот со санкции се руски државјани, но во него има и голем број ирански државјани. Рестрикциите влијаат на руските компании за истражување и производство, бродоградба и воздухопловство. На списокот се и неколку ирански компании.

Санкциите предвидуваат замрзнување на имотот, воведување ограничувања на комерцијалните трансакции и транзит на ресурси, забрана за учество во приватизацијата во Украина, престанок на извршувањето на економските и финансиските обврски кон санкционираните и конфискација на украински државни награди. 

© Сите права на објавата се на Vreme.mk

ПРОФИЛ