Vreme.mk - Дознај на Време.

Свет

Во Италија ќе им ги одземаат децата на мафијашите: Тоа е последното средство

22 септември 2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Slika

Пред една година таа доби анонимно писмо со нацртан крст, а во март оваа година група насилници упаднаа во нејзината канцеларија преку ноќ и ограбиле сè. На Карамана сега ѝ беше дадена полициска придружба.

Многу од нејзините истраги се занимаваа со децата на мафијашите и трговците со дрога. Во некои случаи, таа барала да бидат одвоени од нивните семејства и сместени во дом, поради што станала мета на разбеснетите мафијашки кланови. Но, според неа, одвојувањето на децата од нивните родители криминалци понекогаш е единствениот начин тие да пораснат безбедно.

„Не ја сфаќаме оваа одлука лесно. Напротив, тоа е последното средство, кога нема други“, изјави Карамана за Би-Би-Си.

Како дел од програмата за заштита на децата, само мал број малолетници биле одвоени од нивните родители вклучени во криминал – околу 80 од нив од 2012 година. Сепак, ова поттикна поширока дискусија за благосостојбата на децата од мафијашките семејства и за тоа што може државата да направи за да им помогне.

Имено, некои веруваат дека траумата од живеењето одвоено од семејството ќе биде полоша од останувањето во криминална група. Дури и во Палермо, каде што луѓето добро ги знаат опасностите од растењето во мафијата, има и такви кои веруваат дека семејството треба да се зачува по секоја цена. Карамана била особено изненадена од јавната критика на локалниот свештеник во Палермо, кој јасно ставил до знаење дека детето припаѓа на мајка си и таткото.

Она што вообичаено се нарекува мафија всушност опфаќа многу различни кланови во Италија, од кои најозлогласените се „Ндрангета“ во Калабрија, „Камора“ во Кампанија и „Коза Ностра“ на Сицилија. „Мит е дека мафијата не вклучува жени и деца во своите активности, но тоа не е така. Децата се подготвуваат за живот со криминал, тоа е дел од нивното воспитување“, вели Франко Никастро, новинар од Сицилија кој со децении пишува за мафијата.

И двајцата родители можат, на пример, да ги едуцираат децата за културата на толпата и нејзините вредности, како што е омерта (код на тишина). Многу семејства очекуваат синот подоцна да се приклучи на организацијата, а ќерката да се омажи за друго мафијашко семејство, со што ќе се зајакнат стратешките сојузи.

„Мајката понекогаш може да го оправда насилството и да објасни зошто е тоа значајно или важно“, вели Ана Серги, професорка по криминологија на Универзитетот во Есекс. Таа даде пример на тинејџер кој му помогнал на својот татко да скрие оружје и кој сметал дека тоа ја зајакнува нивната врска.

Мафијашката култура, исто така, поддржува отсуство или напуштање на училиште во некои делови на Италија. Никастро истакнува дека според податоците од 2022 година, најмалку 21% од децата на училишна возраст во Палермо или го напуштиле училиштето или не посетувале редовно настава.

Постојат и физички опасности за децата. Во 2022 година, имало најмалку 18 случаи на малолетници кои завршиле во болница во Сицилија поради предозирање со дрога пронајдена во семејната куќа; со тоа што едно такво дете имало само 13 месеци.

Според италијанскиот закон, детето може да биде одвоено од семејството доколку има силни докази дека родителите не ги исполнуваат своите законски обврски да обезбедат соодветна грижа и образование и дека нивното однесување ја загрозува благосостојбата на детето. Еден таков пример е да се поттикне детето да изврши криминални дејствија.

Сепак, Карамана сè уште се обидува да заземе сочувствителен пристап во кој разделбата на детето и родителот е последното средство. „Секое дете има право да живее во своето семејство освен ако тоа не е во спротивност со правото да расте физички и психички здраво“, вели таа.

Речиси во секој случај, се обидува да ја заштити мајката доколку таа одлучи да го напушти мафијашкото семејство со детето. „Доколку мајката одбие, проверуваме дали има некој од доверба во кругот на семејството кој се оградил од криминалниот живот. Со тоа што целата ситуација внимателно ја следат социјалната служба и полицијата“, додаде таа.

Дури и ако властите го отстранат детето од семејниот дом, родителите често имаат право на посета, под услов детето да сака да ги види. Дополнително, оваа судска одлука може да се укине доколку родителите ја прекинат врската со мафијата.

© Сите права на објавата се на Vreme.mk

ПРОФИЛ