Vreme.mk - Дознај на Време.

Свет

Пукотница на границата меѓу Северна и Јужна Кореја

11 јуни 2024
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Slika

Инцидентот се случува во време на неодамнешното зголемување на тензиите поради лансирањето на балони со ѓубре од Северна Кореја во Јужна Кореја, јавува Sky News.

Полковникот Ли Сунг-Џун рече дека војската не верува дека неодамнешното пробивање на границата било намерно, бидејќи областа е многу пошумена, прикривајќи гранични ознаки или патишта.

„Тие се упатија кон север веднаш по нашите воени радио предупредувања и предупредувачки истрели, и немаше невообичаено движење“, рече тој за пробивањето на границата.

Новинската агенција Јонхап, цитирајќи неименуван функционер на JCS, објави дека војниците претежно носеле краци и други алатки и се чини дека биле изгубени.

Јужнокорејската војска претходно испука предупредувачки истрели кон севернокорејските војници кои ја минуваат границата, но повеќето такви инциденти се случија околу морската граница која што Пјонгјанг ја оспорува.

© Сите права на објавата се на Vreme.mk

ПРОФИЛ