Vreme.mk - Дознај на Време.

Свет

Германија ќе биде домаќин на конференција за обнова на Украина

11 јуни 2024
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Slika

Дводневната конференција во Берлин се одржува пред самитот на најголемите украински сојузници Г7 во Италија и глобалниот мировен самит во Швајцарија во текот на викендот.

Украинскиот претседател Володимир Зеленски се очекува да присуствува на собирот, на кој германските домаќини велат дека ќе има околу 2.000 претставници од политиката, бизнисот и другите сфери.

Минатата година, на слична конференција во Лондон, сојузниците на Украина и ветија неколку милијарди долари невоена помош за изградба на инфраструктура, борба против корупцијата и забрзување на нејзиното членство во Европската унија. Оваа година централна тема ќе бидат реформите.

„Вложуваме максимални напори Украина наскоро да заземе место на масата на Европската унија - затоа што, покрај нашата воена поддршка, ова е најдобрата одбрана што постои“, рече германската министерка за надворешни работи Аналена Бербок. /МИА

© Сите права на објавата се на Vreme.mk

ПРОФИЛ