Vreme.mk - Дознај на Време.

Свет

„Часовникот на судниот ден“ никогаш не бил поблиску до апокалипса

24 јануари 2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Slika

Тоа е најблиску до полноќ што некогаш бил часовникот откако првпат бил воведен во 1947 година, пренесува Гардијан.

Рејчел Бронсон, претседател и извршен директор на Билтен, рече дека одлуката за поместување на часовникот од минатогодишните 100 секунди до полноќ е донесена „во голема мера, но не исклучиво, поради зголемените опасности од војната во Украина“. Стрелките на часовникот на Судниот ден биле на 100 секунди до полноќ од јануари 2020 година.

Научниците истакнаа дека договорот за нуклеарно оружје меѓу Русија и САД е „загрозен“. „Доколку двете страни не ги продолжат преговорите, договорот ќе истече во февруари 2026 година. Ова ќе доведе до уште пожестока трка во нуклеарно вооружување и ќе ја зголеми можноста за нуклеарен конфликт“, додаваат тие.

Часовникот на Судниот ден, хипотетички часовник кој мери колку сме далеку од апокалипсата, е дизајниран од научници. Тоа го претставува судот на водечките научници и безбедносни експерти за заканите за човековото постоење. Одлуката за времето што го покажува часовникот на Судниот ден ја носи тим научници, меѓу кои има и 13 добитници на Нобелова награда.

Нивото на жртви се одредува со анализа на податоци кои се движат од информациска војна до опасните технологии како што се фалсификувани видео и звучни снимки или степенот на милитаризација на просторот и развојот на хиперсонично оружје.

„Покажуваме колку светот е блиску до катастрофа во секунди – не часови или минути“, рече Рејчел Бронсон, претседател на Здружението на атомски научници, објавувајќи ја промената.

Во 1947 година, часовникот беше поставен на седум минути до полноќ, а досега најкритичните години, кога отчукувал две минути до полноќ, биле 2018 и 2019 година поради неуспехот во борбата против климатските промени и нуклеарната трка и 1953 година поради американските и руските нуклеарни обиди. Најбезбедна година била по завршувањето на Студената војна, 1991 година, кога покажал 17 минути до полноќ.

Пред пандемијата на Ковид-19, објавувањето на положбата на раката се случувало секоја година во Националниот прес-клуб во Вашингтон, но сега тоа се прави од канцеларијата на Билтенот на Универзитетот во Чикаго. Веднаш од другата страна на улицата е родното место на атомската ера.

Таму во 1943 година Енрико Ферми го демонстрираше самоодржливото расцепување на атомите, експеримент што доведе до развој на атомска бомба. Местото е обележано со скулптура на Хенри Мур која прикажува атомска експлозија.

Уметникот од Чикаго Мартил Лангсдорф ја дизајнирал сликата на часовникот пред 75 години. Нарачана е од научниците кои ја создадоа атомската бомба со која заврши Втората светска војна.

До 1947 година започна Студената војна и тие сакаа да ги предупредат Американците за опасноста од нуклеарен конфликт со Советскиот Сојуз. Тие се надевале дека ќе ги „присилат луѓето да бидат рационални“, вели Јуџин Рабинович, биолог и прв уредник на Билтенот. Билтенот е основан во 1945 година од Алберт Ајнштајн, Џеј Роберт Опенхајмер и други научници кои работеле на проектот Менхетен, кој го произведе првото нуклеарно оружје.

© Сите права на објавата се на Vreme.mk

ПРОФИЛ