Vreme.mk - Дознај на Време.

Свет

Белата куќа изрази огорченост по смртта на седуммина хуманитарци во израелски напад на Газа

2 април 2024
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Slika

Американскиот претседател Џо Бајден имал телефонски разговор со основачот на невладината организација - шпанскиот готвач Хозе Андрес, во кој му кажал дека срцето му е скршено поради веста за нападот врз вработените во организацијата.

Карин-Жан-Пјер рече дека ќе биде испратена јасна порака до Израел дека хуманитарните работници мора да бидат заштитени.

Еден од убиените хуманитарни работници имал и американско државјанство, според светските агенции. Меѓу другите жртви на нападот на конвојот на невладината организација има државјани на Австралија, Велика Британија и Полска, како и Палестинци.

Израел веќе вети дека ќе спроведе независна истрага.

© Сите права на објавата се на Vreme.mk

ПРОФИЛ