Vreme.mk - Дознај на Време.

Бизнис

Банкарска криза и нова паника на берзите: Акциите на Credit Suisse паднаа по најавата дека ги презема групацијата UBS

30 мај 2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Slika

Акциите и обврзниците на банките утрово паднаа откако UBS Group склучи договор за преземање на пропаднатата банка Credit Suisse Group AG со владина поддршка. Договорот е оркестриран со намера да се врати довербата во погодениот сектор, но ако се суди според состојбата на берзите, нема голема доверба.

Во пакетот дизајниран од швајцарските регулатори во неделата, UBS Group AG ќе плати 3 милијарди швајцарски франци (околу 3,02 милијарди евра) за 167-годишната Credit Suisse Group AG и ќе преземе загуби до 5 милијарди евра.

Акциите на Credit Suisse паднаа за 62% по отворањето на пазарот, на ново најниско ниво, додека UBS загуби 7,1%. Тие остри падови следеа по денот на голема продажба на азиските финансиски пазари, бидејќи раниот оптимизам на инвеститорите за официјалните напори за запирање на банкарската криза брзо избледе.

Вредност на акциите на Credit Suiss

Конкретно, фокусот на инвеститорите се префрли на огромниот удар што некои обврзници на Credit Suisse би го направиле од стекнувањето на UBS, додавајќи ја загриженоста за други клучни ризици, вклучувајќи паника, кревкото здравје на американските регионални банки и предизвиците за централните банки додека тие продолжуваат да се обидуваат да ја задржи инфлацијата и финансиските ризици.

„Треба да биде јасно дека по повеќе од една недела банкарски паники и две владини интервенции, овој проблем не исчезнува. Напротив, тој стана глобален“, рече Мајк О’Рурк, главен пазарен стратег во Jones Trading.

„Извештаите дека UBS го презема Credit Suisse веројатно ќе ги надополнат проблемите на Credit Suisse со нивниот трансфер во UBS“, рече тој.

Во исто време, побарувачката за „безбедни пристаништа“ за време на оваа криза продолжува. Очекувано, вредноста на златото скокна на највисоко ниво за една година.

Вредност на златото во последните 6 месеци

Интересно е што во последните неколку дена, од почетокот на банкарската криза, вредноста на Биткоинот рапидно расте. Во последната недела, неговата вредност скокна од околу 20 илјади американски долари на дури 28 илјади американски долари. И другите криптовалути „скокнаа“, но не толку колку БТК.

Растот на вредноста на БТК од почетокот на 2023 година
Растот на вредноста на БТК од почетокот на 2023 година
Извори:
UK banking system ‘safe’ after Credit Suisse rescue – BBC News https://www.bbc.com/news/business-65007871
UBS is buying Credit Suisse in bid to halt banking crisis | CNN Business https://www.cnn.com/2023/03/19/business/credit-suisse-ubs-rescue/index.html
First Mover Asia: BTC Price Pushes Past $28K, But Will it Face Resistance at $30K? 
https://www.coindesk.com/markets/2023/03/20/first-mover-asia-bitcoin-is-being-made-great-again/Relief over Credit Suisse rescue short-lived as bank shares plummet |
Reuters https://www.reuters.com/business/finance/credit-suisse-takeover-central-bank-action-calm-jittery-markets-2023-03-20/

© Сите права на објавата се на Vreme.mk

ПРОФИЛ