Vreme.mk - Дознај на Време.

Балкан

Курти: Одлуката за забрана на динарот нема да се укине

12 февруари 2024
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Slika

Курти за британскиот медиум „Блумберг“ изјави дека се залага за новата регулатива на Централната банка на Косово за постапување со готовина, пренесува Бета.

Тој додаде дека Србите ќе имаат време да се прилагодат на новата одлука.

- Не можам да ја поништам оваа одлука. Нема да имаме какви било казнени мерки, не сакаме никого да казниме, рече тој.

Зборувајќи за Бриселскиот договор и Охридскиот анекс, Курти рече дека е потребен договор со Србија што е можно поскоро и дека сегашните тензии немаше да постојат доколку има де факто и де јуре признавање од Србија.

Гувернерот на Централната банка на Косово, Ахмет Исмаили, во програмата на Слободно Српски рече дека Регулативата на ЦБК за готовинско работење, од 27 декември 2023 година, која предизвика загриженост кај косовските граѓани кои примаат приходи во динари, е донесена за да се обезбеди интегритет и подобрување на финансискиот систем на Косово.

„Уредбата првично се однесуваше на прашањето за интегритетот на финансискиот систем на земјата, регулираше дека увозот и извозот на пари, готовина во Косово, се врши само преку Централната банка, бидејќи, во согласност со законот, таа е единствената што е овластена да ја снабдува економијата, или ако го вршат други финансиски институции, да побараат дозвола од Централната банка, така што, на овој начин ќе знаеме колку пари доаѓаат и од која локална или меѓународна банка, а и колку пари излегуваат“, појасни Исмаили.

Регулативата на ЦБК директно не забранува ниту една валута, додаде тој, дури ни динарот, кој има ист статус како и другите валути што не се евро.

„Ако го забранивме динарот, ќе требаше да ги забраниме и фунтата, франкот и доларот. Всушност, тие не се забранети, само беше дефинирано дека само една валута, еврото, служи како платежно средство, како платен инструмент. Дозволено е да се држат сите други валути, вклучително и динарот. Затоа, секој Србин од Косово не прави никакво прекршување на законот кога има динари во џебот, тоа е негов избор, тој има право да оди и да ги конвертира во лиценцирана институција, било од евра во динари, дали динари во евра, има право да има штедна книшка во банка, доколку банката му понуди во динари, рече тој и потврди дека Регулативата не забранува примање средства од Србија во ниту еден член.

© Сите права на објавата се на Vreme.mk

ПРОФИЛ