Vreme.mk - Дознај на Време.

Балкан

Хил: САД сакаат подобри и подлабоки односи со Србија

9 јуни 2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Slika

 „Верувам дека Србија сега носи добри одлуки и оди во вистинската насока. Секако дека се уште ќе има тешкотии, но САД ја гледаат Србија како добар партнер со кој може да соработува и со кој ќе биде поблиску во иднина“ изјави Хил во Стопанската комора наСрбија.

Тој рече дека не е тајна оти САД ја поддржуваат Србија на нејзиниот пат кон полноправно членство во Европската унија.

„Не сум тука да зборувам за минатото и тешкотиите, но тука сум да кажам дека иако нашите земји ги дели океан, ние воопшто не сме одвоени. Суштински дел од американската улога овде е да ја поддржиме Србија во нејзините напори да се приклучи на ЕУ. Од суштинско значење е Србија и ЕУ да работат заедно, односно Србија да влезе во Унијата“, рече Хил.

Според него, процесот на пристапување не е воопшто лесен, бидејќи има многу прашања кои треба да се решат.

„САД ја поддржуваат Србија, и помагаат да помине низ тој процес за да стане добра полноправна членка на ЕУ“, рече американскиот амбасадор. /МИА

© Сите права на објавата се на Vreme.mk

ПРОФИЛ