Vreme.mk - Дознај на Време.

Свет

Сенатор од Њу Џерси со сопругата се обвинети за корупција, втор пат за последните 10 години

22 септември 2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Slika

Менендез и неговата сопруга Надин Арсланиан Менендез се обвинети за кривично дело поткуп „во врска со нивната коруптивна врска со тројца бизнисмени од Њу Џерси“, објави американскиот обвинител во Њујорк на Твитер.

Обвинителите истражувале дали Менендез, претседател на Комитетот за надворешни односи на Сенатот, или неговата сопруга, меѓу другото, добиле несоодветни подароци.

Менендез енергично негирал дека сторил нешто лошо. Во април, тој изјави за Си-Ен-Ен: „Оваа истрага, верувам, нема да заврши со апсолутно ништо“.

Ова е втор сет на обвиненија за корупција што Министерството за правда ги покрена против Менендез во изминатата деценија. Тој претходно се борел со заговор, поткуп и измама поврзани со наводни лични услуги.

Правилата на Демократската пратеничка група на Сенатот ќе го принудат Менендез да се повлече од функцијата претседател на Комитетот за надворешни работи, но тој сè уште може да биде во панелот. Си-Ен-Ен побарале коментар до Сенатот на Менендез.

© Сите права на објавата се на Vreme.mk

ПРОФИЛ