Vreme.mk - Дознај на Време.

Техно

Имате Самсунг телефон? ВЕДНАШ НАПРАВЕТЕ ГО ОВА

23 март 2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Slika

Истражувачите од компанијата NCC Group, која се занимава со сајбер безбедност, открија пропусти во апликацијата Galaxy Store, која е составен дел на телефоните Galaxy.

Сите корисници на телефони Галакси треба што поскоро да го надградат својот телефон на најновата верзија на апликацијата Galaxy Store, за да не се соочат со непотребни проблеми.

NCC Group откри одредени безбедносни проблеми во апликацијата Galaxy Store на Samsung во периодот помеѓу 23 ноември 2022 година. и 03.12.2022 година. години.

Овие проблеми или безбедносни пропусти им овозможија на потенцијалните хакери да инсталираат која било апликација од Galaxy Store на телефон Galaxy без знаење на корисникот.

Во извештајот се наведува дека во зависност од тоа што потенцијалниот хакер има на ум, поради безбедносен пропуст во апликацијата Galaxy Store, можно е да се пристапи до личните податоци на корисникот. Така, на пример, хакер може да постави злонамерен софтвер во одредена апликација, а потоа да го инсталира на телефон Галакси без знаење на корисникот. После тоа, корисникот би добил специфичен линк во рамките на апликацијата, до кој би пристапил преку Google Chrome. На крајот, ова може да доведе до сериозни безбедносни проблеми.

Во извештајот на NCC, меѓу другото, се наведува дека уредите што користат Android 12 или постар оперативен систем се особено ранливи.

NCC наведе дека кодот на безбедносниот проблем е CVE-2023-21433, но дека не е возможно тоа да се случи на Android 13, благодарение на безбедносните карактеристики кои се дел од најновата верзија на мобилниот оперативен систем Google.

Дополнително, што е најважно, Samsung објави надградба на Galaxy Store верзијата 4.5.49.8, која ги поправа гореспоменатите безбедносни пропусти. Доколку поседувате телефон Galaxy, треба што поскоро да ја ажурирате апликацијата Galaxy Store, за да не наидете на непотребни проблеми.

© Сите права на објавата се на Vreme.mk

ПРОФИЛ