Vreme.mk - Дознај на Време.

Балкан

Возовите во Грција повторно сообраќаат, но побавно

2 јуни 2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Slika

По несреќата на 1 март, во поширокото подрачје на Атина, пристаништата Патра и Солун сообраќаа само товарни возови. Патничките линии што ја поврзуваат Атина со аеродромот сега се повторно воспоставени, покажаа телевизиските снимки.

Премиерот Киријакос Мицотакис синоќа повторно се извини за несреќата и вети модернизација на грчките железници. Тој порача и дека нема да дозволи да се прикријат причините за оваа страшна несреќа.

Владата е многу внимателна во воспоставувањето на железничкиот сообраќај. Возовите сообраќаат побавно бидејќи едвај работат контролните и безбедносните системи, а меѓуградската линија меѓу Атина и Солун, каде што се случи несреќата, нема да започне пред 1 април.

Железничарите не престануваат со штрајк и бараат темелна истрага за причините за несреќата.

Шефот на железничката станица во Лариса е уапсен бидејќи испратил патнички воз на погрешна пруга, но човечката грешка немало да има последици доколку функционирал електронскиот безбедносен систем.

© Сите права на објавата се на Vreme.mk

ПРОФИЛ