Vreme.mk - Дознај на Време.

Балкан

ВО СРБИЈА СЕ ПОЈАВИЛ СИФИЛИС после десетина години

23 март 2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Slika

Во последно време се повеќе мажи покажуваат симптоми на сифилис, кој има три фази. Она што ги загрижува експертите е дека болеста ќе се прошири, бидејќи симптомите тешко се препознаваат.

Урологот Д-р Милошевиќ откри дека кондомите не се единствената заштита и најдобрата превенција. Сифилисот може да се пренесе поради грешки кои повеќето од нас ги прават. Како што објасни, младите главно се бричат ​​пред да имаат интимен однос, што го олеснува пренесувањето на сифилисот.

Последната фаза на сифилис е опасна
Исто така, последната фаза може да создаде халуцинации кај пациентот, бидејќи влијае на мозокот.

– Сифилисот беше претежно болест на богатите луѓе бидејќи ги менуваа партнерите, имаа убави жени со лесен морал, го заработуваа и го пренесуваа. Најлошото е што сифилисот на почетокот е непрепознатлив. Првата фаза е со мали рани, но кај жените речиси ништо не е видливо. Може да забележите нешто само на малите усни, но тие се безболни. Тогаш е најпренослив, најзаразен. Подоцна, кога ќе помине во крвта, во мозокот, тешко се лекува, но помалку пренослив – рече урологот.

Кондомот не е единствената заштита, вели докторот

-Загрижувачки е тоа што не знаеме кој што ни носи. Србија до пред десет години немаше сифилис, а сега имаме дојденци од сите страни. За една година кај мене дојдоа тројца пациенти со сифилис. Не знаеме колку има кои немаат симптоми и ги пренесуваат. Првата фаза може да трае еден до два дена. Вие сте заразни и не знаете дека имате сифилис.

Превенцијата е секој млад човек одвреме-навреме да оди на преглед. Она што ме загрижуваше пред три месеци, кога беше последниот пациент, побаравме пеницилин. Тој е лек на избор за лекување на сифилис, а кај нас речиси не се произведува. Го увезовме од Бугарија за лекување на двајцата пациенти. Двајцата партнери мора да се лекуваат, инаку нема ефект. Третата фаза е васкуларна, се вклучува мозокот, се случуваат промени и халуцинации – објасни урологот.

Кондомот не е целосна заштита

– Кондомот е заштита, но не и целосен. Младите грешат затоа што се бричат ​​долу пред сексуалниот однос и на тој начин отвораат рани, додека кондомот само го штити гениталниот орган. Потоа брадавиците се пренесуваат во регионот каде што е косата, таа повторно е заразна на некој начин. Затоа, тоа не е целосна заштита. Факт е дека сите овие болести влијаат на плодноста, што овде е многу голем проблем. Има психолошки и сексуален проблем. Комуникацијата стана многу лоша, има луѓе кои се промискуитетни и такви кои немале врски во 30-тите и 40-тите години. Мора да најдеме средина. Имиграцијата е огромна, не знаеш што носат со себе. Промискуитетот е развиен и е една од важните работи. Сега имаат интимни односи со кого било, особено откако се појавија лековите кои го подигнуваат машкиот полов орган. Некогаш требаше да сакаш некого за да водиш љубов со него. Сето тоа има последици врз населението на долг рок – рече д-р Милошевиќ.

Кај жените, сифилисот е скриен
На прашањето дали мажите или жените се повеќе изложени на ризик, докторот одговори:

– Тие се подеднакво загрозени, само што кај жените сифилисот е повеќе скриен, повеќе е внатре. На малите усни се забележува благ оток, а мажот има рани на гениталиите кои се безболни и не прават некои поголеми проблеми, па може нормално да го продолжи интимниот живот. Тие го продолжуваат овој начин на живот и го пренесуваат 3, 4 години. Тоа е алармантна ситуација. Едукацијата што ја започнаа медиумите е многу важна. Школа за сексуалност не постои ниту на Медицинскиот факултет – рече урологот.

Ако жената се зарази со сифилис за време на бременоста, детето ќе биде заразено.

– Сифилисот може да влијае на животот, а камоли на бременоста. Тоа дете е веќе заразено. Таа бактерија е многу привлечна, спирална, изгледа чудно, како да е вонземјанин. Кога ќе ја видите, зачудете се. Мора да има непредвидена ситуација. Направете брисеви од уринарниот тракт и земање крв. Потребни се пет минути, а вие знаете дали сте здрави или не. Некој што љуби ќе го направи тоа за вас – рече д-р Милошевиќ.

© Сите права на објавата се на Vreme.mk

ПРОФИЛ