Vreme.mk - Дознај на Време.

Бизнис

Дали криптото се исплати: ЕВЕ КОЛКУ ЛУЃЕ ПОСЕДУВААТ, А КОЛКУ СЕ МИЛИЈАРДЕРИ

6 септември 2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Slika

Стотици милиони луѓе ширум светот поседуваат некоја форма на криптовалута, без разлика дали е тоа во Биткоин или некоја од многуте други дигитални валути.

Поточно, 425 милиони луѓе користат криптовалути, покажуваат податоците на компанијата „Henley & Partners“. Криптото можеби веќе не цвета на ист начин како на врвот на својата популарност, но останува многу вообичаена инвестиција.

На пример, повеќе од половина од генерацијата Z (оние на возраст меѓу 18 и 25 години) инвестирале во биткоин , покажа извештајот од Институтот и Фондацијата CFA за едукација на инвеститорите, претходно оваа година.

Сепак, 75 проценти од Американците не се сигурни дека инвестирањето во криптовалути – за тргување или употреба – во моментов е безбедно, или дека можат да се потпрат на моментално достапни алатки за да го направат тоа, според истражувањето на Pew Research во април.

Четириесет и пет проценти од анкетираните, исто така, рекоа дека нивните инвестиции не се толку добри колку што мислеа дека ќе бидат – а само 15% рекоа дека ги надминале очекувањата.

Сепак, некои се чини дека имаа поголем успех со криптовалутите и сега имаат средства вредни милиони или дури милијарди американски долари, според Henley & Partners, чиј извештај покажа дека 88.200 луѓе имаат крипто средства во вредност од најмалку 1 милион долари – помалку од 1 % од вкупните корисници на криптовалути.

Околу 40.500 од нив ги чуваат своите инвестиции во биткоини, нешто помалку од 46% од вкупниот број. Многу помалку луѓе се таканаречени центимилионери, кои имаат криптовалути во вредност од над 100 милиони долари. Има само 182 такви инвеститори, од кои 78 се фокусирани на Биткоин.

Дополнително, 22 луѓе имаат криптовалути во вредност од најмалку 1 милијарда долари, но од тој број – само шест ги имаат своите инвестиции во биткоин – далеку помал удел отколку кај крипто-милионерите и центимилионерите.

За споредба, вкупната вредност на пазарот на крипто, во моментот на пишувањето, изнесуваше 1,18 трилиони долари, објави CNBC.

© Сите права на објавата се на Vreme.mk

ПРОФИЛ